• slika 2
 • slika3
 • slika 4
 • skola
 • slika 1
 • slika 5
 • slika 6

MATURSKA EKSKURZIJA 2015/16.
Podgorica - 3.septembar 2015 - Umjesto uobičajene gužve u školskom dvorištu,odabrana ekipa maturanata sastala se ispred hotela“City“ sa ciljem da provedu devet nezaboravnih dana na relaciji Budimpešta-Prag-Beč. Dan je bio topao i prijatan,a oni su imali samo jednu želju da se što prije otisnu u priču koja će trajati.Pratili su ih roditelji, braća, sestre, prijatelji... Ipak,i u svoj toj vrevi ljudi jasno su se razlikovali – oni - osmijehom ,raspoloženjem, ponosom. I dok su zauzimali svoja mjesta u autobusima, čuli su se i poslednji roditeljski savjeti, njima dobro poznati. U 14 h na put je krenulo 108 maturanata, 4 profesora,direktor škole,doktor i 2 vodiča.

erer2232
Na početku je bilo mirno i tiho,svako sa svojim očekivanjem koje tek treba da se ostvari.Crnu Goru smo napustili, Srbiju prošli uz kraća zadržavanja da bi tokom noći stigli u Mađarsku. Iako je noćna vožnja naporna,mnogi su uspjeli da predahnu i da širom otvorenih očiju dočekaju Budimpeštu, „kraljicu Dunava“.Lagana kišica i niža temperatura nije nas spriječila da obiđemo Milenijum,Operu,Katedralu,zgradu Parlamenta,Citadelu poslije kojih je uslijedila šetnja ulicama Vaci i Rakoci. Mladalačke energije nije falilo,pa je u večernjim časovima uslijedilo neizostavno krstarenje Dunavom.Brod je bio udoban,lijep i naš.Uživali smo u laganoj muzici,prijatnoj atmosferi,zadivljujućem prizoru Budimpešte noću.Fotografisanja nije nedostajalo. Valjao se ovjekovječiti ovakav trenutak.

dwwe32323223dre

Novi dan odveo nas je u Prag gdje smo proveli četiri dana.Spoj moderne prestonice,širokih ulica i malih kaldrmisanih sokaka je ono po čemu je ovaj grad karakterističan.Ostavio nas je bez daha raznovrsnom arhitekturom i brojnim dvorcima.Zlatni grad i Grad sa stotinjak tornjeva samo su neki od nadimaka koje je glavni grad Češke dobio tokom svog hiljadugodišnjeg postojanja.Praški dvorac iz 9-og vijeka u četvrti Hradčani najveći je dvorac na svijetu,a u njegovom kompleksu nalaze se Katedrala sv. Vita i Zlatna ulica.Nijesmo propustili ni krstarenje Vltavom,koja protiče kroz Prag u dužini od skoro 30 km.Nastavili smo da uživamo u ljepotama Gradskog trga,Vaclavskih namjesti,Katedrale sv.Vita…Koračanje ulicama nas je nekada navodilo da pomislimo da smo zalutali u srednji vijek.Potrebe za hranom I pićem nisu mogle biti nezadovoljene.Ljubitelji ječmenog soka nijesu propustili obilazak čuvenih pivnica, a miris pikantnih kobasica mamio je na svakom koraku.Mislilo se na drage roditelje I drugare, pa ni trgovina nije izostala.Ruku punih kesa ,blagog osmijeha koji je tjerao umor otišlo se u noćni provod . Uz omiljene pjesme radovalo se dugo.
Želja da se posjeti još jedna zemlja odvela nas je u Njemačku, tačnije, u Drezden.A tamo – novi uzdasi,širom otvorene oči,blicevi I fotografisanje.Poznat je kao grad umjetnosti I kulture,a zbog bajkovite atmosfere nazivaju ga I “Firencom na Elbi”.

wwee223

Puni kulturoloških utisaka o drevnim I istorijskim mjestima,željni I drugačijih slika okrenuli smo se Beču.On nas je dočekao sunčano ,sjajno,otvoreno. U gradu muzike I “bečkih dječaka” osjećali smo se dobro,a poznati jezik, koji se čuo s vremena na vrijeme, činio nas je bližima divnim,ljubaznim I prijatnim domaćinima.Ubrzo smo se uvjerili da s razlogom nosi titulu-grad koji nudi najbolji kvalitet života u svijetu.Obišli smo zgradu Parlamenta,Votivsku crkvu, Stephans dom,Operu.Susret sa dvorcem Šenbrun je bio poseban!Zadivljeni vrtovima,cvijećem,prostorom ,razmišljali smo o našoj Crnoj Gori I pokušali da dio ove ljepote zamislimo u njoj.Da su maturanti, ipak, velika djeca potvrdio je odlazak u Prater,najpoznatiji bečki luna park sa 250 različitih atrakcija:rolerkosteri,kuće straha,ludi Turbo Boost,karusel sa koga se pruža izvanredan pogled na Beč.Za ovaj vid zabave trebalo je izdvojiti od 2€ do 20€ po vožnji.

dsdf43344
U Beču nismo ostali onoliko koliko smo željeli. Kalendar je opominjao da se treba vratiti u rodnu Crnu Goru. U četvrtak u 20 h smo krenuli prepuni utisaka.Osjećanja sreće, zadovoljstva, umora I sjete su se smjenjivala.U Podgoricu nijesu ušli sa pjesmom najviše zbog osjećanja tuge koje je dominiralo jer je došao kraj jednom predivnom druženju. Njihovo – bilo je predivno- govorilo je sve! Ekskurzija 2015/16. završena je uspješno, a ostaće ,zasigurno,upamćena po lijepom,gotovo besprekornom, ponašanju naših maturanata I izvanrednoj saradnji sa onima koji su devet dana brinuli roditeljske brige!

Septembar,2015.god.
Podgorica

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 6
 • 5

Đačka radionic

Pretraga

Ko je na mreži

Ko je na mreži: 29 gostiju i nema prijavljenih članova

JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje ,,SERGIJE STANIĆ“